Tiedot

 • 0458413355
 • info@preeco.fi
 • Ilmainen toimitus
 • 14 pv:n palautusoikeus
 • Rating(s) and review(s)
  Asiakaspalautteet- ja arviot Tasapainoskootterit
  (4,3/5)
  Perustuu 47 tuotearvosteluun
  Kaikki arvostelut 

  Tasapainoskootterit 5 tuotetta

  Viime aikoina tasapainoskootterit ovat nousseet ihmisjoukkojen suosioon.

  Me päätimme valottaa tätä uutta ilmiötä myös niille lukijoillemme, jotka eivät siitä ole vielä tietoisia. Tämä artikkeli käsittelee tasapainoskoottereita sekä erityisesti niiden toimintaa, hyötyjä ja turvallisuutta.

  Mikä on tasapainoskootteri?

  Tasapainoskootteri (joskus kutsutaan myös nimellä hoverboard) eroaa monilla tavoilla normaaleista sähköpotkulaudoista. Jo ensisilmäyksellä se näyttää elokuvista tutulta tulevaisuuden teknologialta ja tasapainoskoottereita käyttävät ihmiset sanovatkin myös kokemuksen olevan samaa luokkaa.

  Tasapainoskootteri

  Tasapainoskootterin toiminta

  Tasapainoskootterien kaksi perustoimintoa ovat kiihdytys ja pysähdys. Kiihdyttääksesi tasapainoskootteria sinun täytyy nojata eteenpäin ja pysähtyäksesi taaksepäin. Kun ajaja haluaa kääntyä vasemmalle tai oikealle, täytyy hänen kääntää oikeaa ohjainta taakse- tai eteenpäin.

  Kaikista mielenkiintoisin osa tasapainoskootteria on sen tasapainotus.

  Laitteen tärkein tehtävä on ymmärtää ihmisen kehoa ja kuinka se toimii yhdessä systeemin kanssa. Jos ajaja seisoo ja nojaa eteenpäin, skootterin tasapaino horjuu, mutta ajaja välttää kaatumisen. Yksinkertaisesti sanottuna aivot saavat viestin sisäkorvasta tasapainon horjuessa ja antavat viestin jaloille korjata epätasapaino. Tietenkään tasapainoskoottereita ei ole tarkoitettu ajettavaksi ruuhkassa, jossa nopeat refleksit ovat välttämättömiä.

  Tasapainoskootteri toimii hieman samalla tavalla kuin ihmisen aivot, mutta aivojen sijaan mikroprosessorit lähettävät viestin skootterin moottorille. Skootterin sensorit toimivat sisäkorvan tavoin tasapainoa aistivana elimenä. Tästä johtuen skootteri tietää, kun nojaat eteen- tai taaksepäin. Tasapainon säilyttämiseksi sinun täytyy ajaa oikealla nopeudella.

  Skootterin tärkein osa on sen sensorit, jotka ovat toimivat gyroskoopin tavoin. Jos ajaja painaa voimaa etummaiseen pyörään, systeemi lähettää voimaa vastakkaiselle puolelle, että laite pysyy tasapainossa.

  Toinen tasapainoskootterin tärkeä osanen on sen kaksi elektronista säädintä, jotka koostuvat mikroprosessoreista. Näiden prosessoreiden määrä riippuu skootterista. Esimerkiksi Seway-skootterissa on 10 mikroprosessoria.

  Joten, jos yksi laudan säätimistä lakkaa toimimasta, toinen astuu sen tilalle. Ajajalle tulee ilmoitus systeemin viasta ja lopulta skootteri sammuu sulavasti.

  Lisää tietoa toiminnoista

  Samalla tavalla kuin ihmiskehon oman tasapainosysteeminkin täytyy tasapainoskootterin liikkua eteenpäin, kun tasapainopiste siirtyy eteenpäin. Kun taas tasapainopiste liikkuu taaksepäin, täytyy skootterinkin liikkua taaksepäin.’

  Osa tasapainoskoottereista tulee teleskooppitangon kanssa, josta laitteen oikean ja vasemman pyörän vauhtia voi vaihtaa. (Esimerkiksi jos tankoa vasemmalle, oikean pyörän vauhti on nopeampi kuin vasemman.)

  Tasapainoskootterit toimivat yleensä litiumakulla, jonka lataaminen takaa 20–70km ajoa 20km tuntinopeudella. Kun ajetaan tasapainoskootteria, jossa on ohjaustanko, tangon kääntäminen haluttuun suuntaan saa laitteen vaihtamaan suuntaa.

  Kun ohjaustanko on keskiasennossa, liikkuu tasapainoskootteri suoraa eteenpäin. Kun sitten tankoa käännetään, systeemi kääntyy sen ohjeiden mukaan ja koko laite kääntyy tangon osoittamaan suuntaan, niin että tanko on taas keskiasennossa.

  Tasapainoskootteri, jossa on vertikaalinen ohjaustanko, on vallannut markkinat perinteisiltä ergonomisesti erilaisilta malleilta.

  Tasapainoskootterit ovat tulleet elämäämme ja luovat ympäristöystävällisempää liikkumistapaa. Erityisesti niiden suosio on noussut nuorten ulkoilijoiden ja matkailijoiden joukossa. Tasapainoskootteri on hieman kuin auton moottori ja siitä huolehtiminen saattaa olla aluksi hankalaa.

  Johtavat mallit ja merkit

  Tasapainoskoottereita on kahden tyyppisiä: yksipyöräisiä ja kaksipyöräisiä. Segway on kaksipyöräinen malli, joka pystyy pitämään itsensä pystyssä.

  Tasapainoskootterin hyödyt

  • Ne ovat ekoystävällisiä ja halpoja käyttää
  • Skootteri toimii ladattavalla akulla, josta ei kuulu lähes ollenkaan ääntä. Tosin akun teho ei riitä nopeaan ajoon tai pitkiin matkoihin, mutta lyhyisiin 5-10km matkoihin ne ovat täydellisiä.
  • Skootterilla on helppoa liikkua kaikkialla. Halvat korjauskulut, pienet riskit ja vähäinen virrankulutus tekevät niistä hyviä vaihtoehtoisia kulkuneuvoja.
  • Tasapainoskootterit ovat hyvä vaihtoehto moottoripyörille tai pyörille. Se pystyy kuljettamaan jopa 120-150 kg painoa, joten myös painavat ostokset mahtuvat kyytiin. Tasapainoskootteri on helppo ottaa mukaan toimistolle tai salille. Se tekee urbaanista elämästä hieman helpompaa.

  Ennen tasapainoskootterilla ajamista varmista, että kaikki sen osat on asennettu oikein.

  Vinkkejä turvalliseen ajoon

  • Tasapainoskootterit ovat erityisesti lasten ja nuorten suosiossa. Tarjolla on erilaisia malleja, jotka sopivat erilaisille ihmisille. Vaikka kulkuvälineet onkin suunniteltu mahdollisimman turvallisiksi niin lapsille kuin aikuisillekin, on olemassa muutamia turvallisuusneuvoja, joita kannattaa seurata turvallisen ajon varmistamiseksi.
  • Koska kulkuvälineet ovat itsensä tasapainottavia, kannattaa pysyä kaukana liukkailta alustoilta, joissa on suurempi kaatumisen vaara.
  • Aja aina oikeilla teillä äläkä esimerkiksi mudassa tai hiekassa.
  • Tasapainoskootterit on suunniteltu hitaaseen ajoon, joten älä yritä kiipeillä jyrkkiä mäkiä.
  • Älä tee stuntteja tai muuta hullua kuten portaissa ajoa.
  • Aja aina kontaktissa maan pintaan.
  • Voit kiihdyttää tasapainoskootteria nojaamalla eteenpäin.
  • Pysähtyäksesi ja hidastaaksesi vaihda painoasi vastakkaiseen suuntaan.
  • Ennen tasapainoskootterin ostoa tarkista painorajoitukset valitsemallesi tuotteelle.’
  • Tutki eri vaihtoehtoja ennen kuin valitset tasapainoskootterin.
  • Sinun täytyy valita itsellesi sopivin ajoneuvo. Muista miettiä suojuksia kuten kypärää, kyynärsuojia ja polvisuojia.

  Tiivistelmä

  Jos olet ostamassa tasapainoskootteria lapsellesi, sinun täytyy olla tarkka ja vaativa haluamistasi ominaisuuksista. Täynnä ominaisuuksia oleva laite on turha, jos se ei ole tarpeiden mukainen.

  Turvallisuus ensin! Muista kaikissa tilanteissa!

  Itsesi turvaaminen on aina tärkeintä, joten muista käyttää suojavarusteita ja vältellä esteitä sekä liukkaita alustoja. Älä ajele sorateillä tai vedessä. Lapset saavat ajaa vain vanhempien valvonnassa.

  On tärkeää huolehtia turvallisuudesta tasapainoskootteria käyttäessä erityisesti, jos sillä ajetaan kodin ulkopuolella. Laite on käytännöllinen paikasta toiseen liikkumisessa, mutta itsensä tasapainottava tasapainoskootteri ei tarkoita, että ajaja on kokonaan suojassa onnettomuuksilta ja vammoilta. Tasapainoskootterilla ajoa täytyy harjoitella ennen kuin siihen pystyy turvallisesti ilman vahinkoja. Ne ovat silti vaarallisempia kuin tavalliset kahvoilla ohjattavat sähköpotkulaudat.

  Sisäänrakennetut turvallisuusominaisuudet

  Tasapainoskoottereissa on muutamia sisäänrakennettuja turvallisuutta parantavia ominaisuuksia, mutta niiden huomaan ei kannata luottaa täysin omaa turvallisuuttaan. Yksi tasapainoskootterien tärkeimmistä ominaisuuksista on sen kyky rajoittaa vauhtia, josta johtuen sillä ei voi esimerkiksi lähteä hurjastelemaan alamäkeen. Laitteissa ei ole jarrua, mutta niiden moottori ei koskaan mene neutraaliin pyörivään tilaan.

  Kun akun lataus vähenee, monet tasapainoskootterit menettävät hiljalleen vauhtiaan ja lopulta eivät toimi enää kunnolla akun ollessa alle 10%. Tästä johtuen akku ei sammuta laitetta yhtäkkiä, jolloin ajaja kaatuisi tai lentäisi laitteen päältä dramaattisessa pysähdyksessä.

  Ajajan turvallisuusohjeet (ulkona)

  Ajajan on tärkeää ymmärtää, että tasapainoskootterilla ajo yleisellä tiellä saattaa johtaa kolariin auton kanssa. Älä koskaan aja tasapainoskootterilla autoille tai muille moottoriajoneuvoille tarkoitetuilla teillä. Tämän tyyppiset skootterit eivät ole sallittuja teillä. Tätä asiaa ei voi painottaa tarpeeksi! Autotien pinta on yleensä erittäin epätasaista ja tästä johtuen tasapainoskootteri saattaa kaatua tai ajaja pudota kyydistä.

  Jos päätät ajaa tasapainoskootterilla kävelytiellä, sinun täytyy varoa ja väistää kävelijöitä. He ovat skootteriasi hitaampia ja onnettomuus vahingoittaisi sekä kävelijää että tasapainoskootterin ajajaa.

  Tasapainoskootteria ei saa käyttää sateessa tai märissä olosuhteissa. Millään tasapainoskoottereita valmistavalla merkillä ei ole tällä hetkellä tarjolla vedenkestävää mallia ja kastuessaan tasapainoskootterin sisäiset herkät osat saattavat vahingoittua. Kesken ajon tapahtuessa tämä voi aiheuttaa onnettomuuden ja ajajan kaatumisen.

  Ajajan turvallisuusohjeet (sisätiloissa)

  Tasapainoskootterin ajaminen sisätiloissa saattaa olla ajajalle ulkotiloja turvallisempaa, mutta omaisuus ja erityisesti herkästi särkyvät tavarat ovat vaarassa. Matto ei ole tasapainoskootterille sopiva alusta, koska sillä ajo aiheuttaa usein nopeita pysähdyksiä, joissa ajaja tippuu kyydistä.

  Pöydät ja muut suuret huonekalut luovat vaarallisen alueen, joista voi aiheutua päävammoja tai muita kehonvammoja törmäyksen tai kaatumisen yhteydessä.

  Käyttö

  Tasapainoskootteria ei saa koskaan ajaa kaksi henkilöä samalla kertaa. Ne on suunniteltu yhden ajajan käyttöön ja tämän säännön noudattamatta jättäminen saattaa johtaa niin tasapainoskootterin korjaamattomiin vaurioihin kuin vammoihin ajajille.

  Ennen ajon aloittamista on hyvä tarkistaa, että tasapainoskootterissa ei ole näkyviä halkeamia tai muita vikoja, jotka voivat olla vaaraksi ajon aikana. Laitteen akun tulisi olla vähintään 50% ajon alkaessa.

  Tärkeät suojavarusteet

  On erittäin suositeltavaa käyttää vähintään kypärää tasapainoskootterilla ajettaessa. Tietenkin monet ihmiset päättävät olla käyttämättä kypärää kotona ajettaessa, mutta he asettavat itsensä riskialttiiksi päävammoille kaatumistilanteessa. Kun ajat ulkona, sinun TÄYTYY käyttää kypärää, koska tasapainoskootterilla ajaessa voi syntyä samanlaisia vammoja kuin pyörällä ajaessa tai skeitatessa.

  Kannattaa myös harkita polvi- ja kyynärsuojien hankkimista. Erityisesti, jos aiot ajaa kovilla alustoilla kuten betonilla tai jos ajaja on lapsi.

  Tasapainoskootterin käyttäjille ei ole olemassa omia erityisiä suojavarusteita, mutta ajaja voi käyttää haluamiansa varusteita, jotka on tarkoitettu skeittaajille.

  Vaikka tasapainoskoottereissa onkin sisäänrakennettuja turvamekanismeja, täytyy ajajan ymmärtää, että he ovat silti riskialttiita onnettomuuksille ilman oikeanlaisia suojuksia.