Tiedot

 • 0458413355
 • info@preeco.fi
 • Ilmainen toimitus
 • 14 pv:n palautusoikeus
 • Rating(s) and review(s)
  Asiakaspalautteet- ja arviot Kompostorit
  (3,3/5)
  Perustuu 3 tuotearvosteluun
  Kaikki arvostelut 

  Kompostorit 8 tuotetta

  Jouluale

  Kompostointi on luonnonmukainen prosessi, jossa bakteerit ja mikro-organismit hajottavat orgaanista jätettä ja muuntavat sen ympäristöystävälliseksi lannoitteeksi. Kompostien suosio on kasvanut lähivuosina ihmisten muututtua yhä enemmän ympäristötietoisiksi. Monet puutarhurit vannovat kompostien nimeen ja uskovat kompostimullan antavan parhaat kasvutulokset kemikaalittomassa hedelmien, kasviksien ja kukkien kasvatuksessa. Totuus on, että kompostointi vähentää kaatopaikoille kertyvää jätemäärää. Koska kompostoitavat jätteet, kuten piha-, ruoka- ja paperijäte, ovat yli 90-prosenttia yleensä kaatopaikoille vietävästä jätteestä, jätemäärät vähentyisivät huomattavasti, jos kaikki ihmiset ymmärtäisivät käyttää kompostia.

  Miksi Kompostoida?

  Kompostin aloittamiseen on monia eri syitä. Esimerkiksi

  • Kompostointi vähentää jätettä ja pienentää hiilijalanjälkeäsi.
  • Kompostointi luo rikasta lannoitetta, jota voit käyttää kotipuutarhassasi.
  • Kompostointi on helppoa sekä vaivatonta ja voit aloittaa sen lähes missä vain.
  • Kompostointi parantaa maaperää tuleville sukupolville.

  Kompostit ja Kompostijäteastiat

  Tumman ravinteikkaan kompostin luominen vaatii oikean yhdistelmän kosteutta, happea ja lämmitystä. Liiallinen altistuminen valolle saattaa häiritä kompostointiprosessia. Kotikompostorit keräävät kaiken jätteen yhteen paikkaan ja oikeiden olosuhteiden alaisuuteen tumman ja ravinteikkaan kompostimullan luomiseksi.

  Vaikka jotkut heittävätkin kaiken kompostoitavan jätteen samaan kasaan takapihallensa, on paljon käytännöllisempää käyttää kompostiastiaa. Oikeat kompostointiastiat antavat jätteiden kompostoitua nopeasti. Ne myös auttavat tulosten saamisessa viikoissa eikä kuukausissa. Jätteet kerätään kompostointijäteastiaan, jossa ne sitten kompostoituvat. Kompostointi tapahtuu automaattisesti heitettyäsi roskat astiaan ja jätettyäsi ne yksin, mutta jos astia pidetään kosteana ja jätettä käännetään 2–4 viikon välein, nopeutuu kompostointiprosessi.

  Tällä hetkellä markkinoilla on olemassa monia erilaisia komposteja. Seuraavaksi kerromme joitakin päävaihtoehtoja niille, jotka harkitsevat kompostin hankintaa:

   

  Kiinteät/Suljetut Kompostorit

  Kuten nimi viittaakin suljetut kompostorit ovat astioita, joissa on seinät kaikilla sivuilla ja joita ei normaalisti siirrellä. Useissa näistä astioista on reikiä tai aukkoja sivuilla, joista happi ja typpi pääsevät liikkumaan. Näiden kompostien omistajien täytyy käännellä jätemassaa säännöllisesti haravalla, lapiolla tai talikolla, jotta kompostin mikro-organismit leviävät tasaisesti kaikkialle jätteeseen.

  Matoastiat

  Kompostointi onnistuu myös tunkiolierojen avulla (toisinaan kutsuttu myös ”kompostiliero”-nimellä). Aloita levittämällä pohjalle sanomalehtiä ja matoja. Sen jälkeen voit lisätä orgaanisenjätteen. Madot syövät materiaalia ja tuottavat kompostoitua ravinteikasta madon ulostetta, joka sopii täydellisesti kaikenlaisten kasvien lannoitukseen. Monet matokompostit ovat monikerroksisia, jolloin omistaja voi siirtää matoja tasolta toiselle ja tyhjentää kompostin helpommin.

  Kääntyvät Kompostit

  Kääntyvät kompostorit ovat yleensä tynnyreitä, jotka on kiinnitetty kehikkoon. Säännöllisesti pyörittäminen sekoittaa kompostoitavan jätteen hyvin ja takaa mikro-organismien toimivan tehokkaammin ympäri jätettä. Kun kompostori on täynnä, sitä tarvitsee vain pyörittää säännöllisesti. Kompostoriin ei voi lisätä uutta jätettä ennen kuin vanha on kokonaan valmistunutta.

  Pyörivät Kompostit

  Pyörivät kompostit ovat pyöreitä astioita, joihin on helppo lisätä jätettä. Jätteen lisäämisen jälkeen astiaa pyöritetään ympäri pihamaata säännöllisesti kompostoidun aineen sekoittamiseksi. Pyörivät kompostorit ovat samanlaisia kuin kääntyvät kompostorit, mutta ne eivät ole kiinni kehikossa. Tämän tyyppinen kompostori tarvitsee paljon pihatilaa toimiakseen kunnolla.

  Mistä Materiaaleista Kompostit Valmistetaan

  Tänään tekemämme haku kompostoreille Preeco.fi -palvelusta osoitti, että astioiden valmistukseen on käytetty monia eri materiaaleja. Ostajat voivat valita erilaisia kompostoreita, joiden materiaalina on käytetty raskasta muovia, tai kompostoreita, jotka on tehty puusta, metallista, keraamista tai jopa verkosta. Kompostoituva materiaali voi houkutella ötököitä tai lemmikeitä, joten kannattaa valita kannellinen astia tai muuten eläimiltä suojattu kompostori.

  Mitä Ottaa Huomioon Kompostoria Ostettaessa

  Oikeanlaisen kompostorin valinta riippuu monista tekijöistä. Seuraavaksi on lueteltu joitakin asioita, joita kannattaa miettiä kompostoria hankkiessa:

  Tila

  Paljonko tilaa sinulla on kompostorille?

  Jätteiden
  Tuottajat

  Tuotatko sinä tai perheesi paljon kompostoitavaa jätettä?

  Kompostorin
  Tyyppi

  Millä tavalla ja missä haluat kompostoida jätteesi? Haluatko mielummin perinteisen kasan, suljetun kompostin vai matokompostin?

  Vastauksesi näihin kysymyksiin määrittelee sinulle sopivan kompostorin. Esimerkiksi perhe, jolla ei ole paljoa piha-aluetta ei luultavammin pysty käyttämään pyöriviä komposteja.

  Mikä Kompostorityyppi On Paras?

  Tarkasteltuamme kompostorien perusominaisuuksia on aika antaa muutama ehdotus siitä, minkälainen kompostiastia sopii erilaisiin asumismuotoihin. Tämä on yleinen ohjeistus, josta yksilöiden tilanteet voivat vaihdella, joten valitse kompostorisi oman tilanteesi ja tarpeesi mukaisesti.

  Asunnon Tyyppi

  Kompostointi Metodi

  Ehdotettu Kompostori

  Huoneisto

  Standardi Kompostointi

  Keittiö tai terassi, kiinteä kompostori

  Talo ja pieni piha

  Standardi Kompostointi

  Pieni kiinteä ulkokompostori tai patio komposti

  Talo ja suuri piha
   

  Standardi Kompostointi
   

  Suuri kiinteä ulkokompostori, kääntyvä kompostori tai pyörivä kompostori

  Mikä tahansa asumus

  Matokomposti

  Asuntoon sopivan kokoinen matokompostori

  Kuten yllä on mainittu monet pienemmät kompostorit mahtuvat sopivasti keittiöihin. Tästä johtuen myös pienemmissä asunnoissa asuvat voivat ottaa kaiken ilon irti kompostoinnista. Joissakin keittiökompostoreissa ja sisätilakompostoreissa on sähkömoottori, jolla kompostoitavaa jätettä voi kääntää.

  Ruukkupuutarhat ovat suosittuja monissa asuinhuoneistoissa, kaupunki- ja osakeasunnoissa. Tällaisessa tapauksessa pieni ulos kukkaruukkujen viereen asetettu kompostori takaa vehreän terassipuutarhan.

  Kompostorin Käyttö

  Kompostoinnin perusteiden oppiminen on helppoa. Muista vain, että kompostisi tarvitsee ilmastoinnin ja sopivan määrän sekä typpi- että hiiliyhdisteitä. Hiiltä sisältäviä materiaaleja kutsutaan myös ”ruskeiksi” ja niihin kuuluvat puidenlehdet, sanomalehdet ja muut kuivat pihajätteet. Typpiyhdisteet tai ”vihreät” jätteet ovat yleensä ”ruskeita” märempiä ja vihreämpiä. Leikatturuoho ja useimmat ruokajätteet, joita voi kompostoida, lasketaan ”vihreään” kategoriaan.

  Ennen suositeltiin kompostoijia tekemään jätteistään sekoitus, jossa on ”vihreisiin” verrattuna kaksinkertainen määrä ”ruskeaa”. Kotikompostoinnissa tämä suhde ei kuitenkaan ole pakollinen. Kunhan kotikompostoriin lisätään säännöllisesti sekä ”ruskeita” että ”vihreitä” aineksia, ei kompostoinnissa pitäisi syntyä sen suurempia ongelmia.

  Tässä on joitakin vihreitä ja ruskeita kompostoitavia aineita:

   

  Ruskeat

  Vihreät

  Pahvi

  Leikattu Ruoho

  Kuivat Lehdet

  Puutarhajäte

  Oksat

  Kahvinpurut

  Silputtu Sanomalehti

  Hedelmät ja Vihannekset

  Puuhake

  Munankuoret

  Oljet

  Hevosen tai Lehmän Lanta

   

  Toisaalta toisia tuotteita ei kannata kompostoida kotona, koska ne voivat houkutella tuholaisia tai kompostorin lämpötila ei nouse tarpeeksi korkeaksi, että se tuhoisi aineessa olevat vaaralliset mikro-organismit. Näitä tuotteita ovat mm. eläinrasvat, sairaat kasvit, ulosteet (ihmisten, kissojen, korien, ym.) ja luut.

  Monet kokeneet kompostoijat suosittelevat välttämään versojen tai siemenien kompostointia, vaikka ne eivät vaarallisia aineita sisälläkään. Kompostorin lämpö ei välttämättä tapa versoja tai siemeniä, josta johtuen niiden kompostointi voi aiheuttaa ongelmia puutarhassasi.

   

  Päätelmät

  Kompostointi on helppo tapa parantaa oman puutarhasi kasvua ja pitää huolta maapallostamme. Tarvitset vain hyvän kompostorin ja halua lisätä jätteitä kompostoriin sekä käännellä sitä aina toisinaan.

  Kompostori