Suomalaista palvelua
Suomalainen verkkokauppa jo vuodesta 2012!

Toimitus alk. 0€

30 päivän palautusoikeus

Halvat hinnat

Maksa tuotteet vasta toimituksen jälkeen laskulla

Suihkulähdepumput

Sivua ei löytynyt Valitettavasti emme löytäneet yhtään tuotetta antamallasi hakusanalla. Hae tuotetta uudestaan.

Kuinka valita oikeankokoinen suihkulähdepumppu Suihkulähdepumppu

Oikeanlaisen pumpun valmitseminen lampeen tai suihkulähteeseen on muutakin, kuin vain tietyn tyylisen pumpun valintaa. Uppopumppuja suihkulähteisiin on saatavilla monissa eri koissa ja valinta kannattaa perustaa sen mukaan, kuinka paljon vettä haluat pumpun kuljettavan tietyssä ajassa. Suurinosa pienikokoisista suihkulähteistä ja lammista vaativat yksinkertaisen uppopumpun, joka kierrättää vettä noin 189 litraa tunnissa tai vähemmän. Suuremmat lammet suihkulähteillä tai vesiputouksilla tarvitsevat vahvemman pumpun. Tärkein tekijä oikeankokoista pumppua valitessa on määrittää pumpun vedenkuljetusvaatimukset ja maksimi vedennostovoima.

1

Mittaa suihkulähteen halkaisija mittanauhalla. Pumpattavan veden määrä per tunti litroina lasketaan kertomalla suihkulähteen halakaisija sadalla. Esimerkiksi, jos suihkulähteen vesisuihkun halkaisija on 3 cm: 3 x 100 = 300 litraa per tunti.

2

Mittaa suihkulähteen kokonaiskorkeus pumpusta suihkulähteen vesisuihkun päähän. Tämä mittaus edustaa maksimaalista vedenkuljetusvoimaa ja kertoo kuinka korkealle pumppu pystyy pumppaan vettä. Tämä mitta on eri pumppauskorkeudesta, joka taas edustaa mittaa pumpusta vedenpinnan yläpuolelle.

3

Tutki suihkulähdepumpun pakkausta. Voit löytää pakkauksesta informaatiota esimerkiksi: Pumpputyyppi: uppopumppu, maksimivedennosto: 170 lirtaa/tunti, 49 hevosvoimaa, turvallisuussertifikaatit sekä suihkulähdepumpun takuuaika, esim 2 vuotta.

4

Valitse suihkulähdepumppu, joka on vähintään yksi ja puoli kertaa tehokkaampi, kuin olet arvioinut. Esimerkiksi, jos suihkulähteesi on 76 cm korkea, hanki pumppu, joka pumppaa maksimissaan vettä 114 cm tai enemmän. Suihkulähdepumppu, joka on tehokkaampi kuin on tarvis, varmistaa tehokkaan suihkuvirtauksen. Suihkun voimaa voi aina säädellä hitaammaksi, tätä varten kannattaa hankkia pumppu, jossa on säätövaraa-

Tarvitset

  • Mittanauha

Vinkki

  • Käytä aina oikeankokeista letkukokoa pumpun maksimaalisen nostovoiman mukaisesti. Liian pienen letkun käyttö rajoittaa veden kiertonopeutta ja veden nostovoimaa.

Varoitus

  • Varmista aina, että uppopumppu ei ole kytkettynä virtalähteeseen, kun sille tehdään säätöjä. Pumpun nostaminen vedestä kosteilla käsillä märissä olosuhteissa voi aiheuttaa sähköiskun.

Oikeanlaisen pumpun valinta lampeen tai suihkulähteeseen on tärkeää, jotta vedenkierto olisi mahdollisimman sujuvaa. Vedenkierron epäonnistuminen voi aiheuttaa pysähtymisen sekä levän tai hyttysten muodostumisen suihkulähteessä. Jos lammessasi on kaloja tai muuta elämää, on tärkeää pitää vesi virtaavana ja terveenä, jotta veteen kulkeutuu happea sekä muita ravintoaineita.

Pumppu tyyppejä

On olemassa kahden tyyppisiä suihkulähdepumppuja: uppopumppuja sekä ulkoisia pumppuja (eivä ole lammessa), eli keskipakoisia pumppuja. Asennuksesta riippuen, jokainen pumppu tarjoaa tiettyjä etuja.

Uppopumput on suunniteltu toimimaan veden alla lammen syvimmässä kohdassa. Ne asetetaan suoraan lammen pohjalle tai kuorilaatikkoon. Uppopumput pumppaavat vettä yleensä välillä 189-18900 litraa tunnissa. Ne on helppo asentaa, sekä ne ovat yleensä taloudellisempi vaihtoehto pienempiin lampiin (aina 4000 litraan asti). Ne ovat myös hiljaisia käyttää ja niitä voidaan käyttää myös lammen tyhjentämiseen. Jos lammessa on kaloja tai muuta elämää, kannattaa harkita mallia, joka ei tarvitse toimiakseen öljyä. Tälloin pumpun hajotessa öljyä pääsee veteen.

Ulkoiset tai keskipakoiset pumput ovat luotettavia, energiatehokkaita vaihtoehtoja. Ne asennetaan kuivalle maaperälle lähelle lampea. Ulkoiset pumput sopivat hyvin suurempikokoisiin lampiin (yli 4000 litraisiin). Verrattuna uppopumppuihin, nämä suihkulähdepumput ovat äänekkäämpiä ja monimutkaisempia asentaa. Pumpun ylläpito on kylläkin helpompaa.

Kun valitset suihkulähdepumppua, on tärkeää pitää mielessä, että eri pumpuilla on eri mittaisia johtopituuksia. Varmista, että johto on tarpeeksi pitkä ja se kytketään säkövirtaan mahdollisimman kauaksi vedestä. Jotkin valmistajat vaativat, että sähköjohto kytketään vähintään kahden metrin päähän vedestä. On suositeltavaa välttää, jatkojohtoja. Kuitenkin, jos sinun tarvitsee käyttää jatkojohtoa, varmista että se sopii ulkokäyttöön ja että siinä on turvallisuuspiire, joka sammuttaa virran heti havaitessaan ylikuormituksen.

Minkä kokoinen suihkulähdepumppu

Suihkulähdepumput mitoitetaan sen mukaisesti, kuinka monta litraa ne pystyvät kierättämään tunnissa. Suurempi kapasiteettiset suihkulähdepumput on mitoitettu hevosvoimilla. Oikean kokoisen pumpun määrittämiseksi, kannattaa laskea veden määrä lammessa. Veden määrän voi laskea litroina yksinkertaisesti kaavalla: korkeus x leveys x arvio syvyydestä x 7,5.

Veden kierto tekijät

On suositeltavaa, että vesi kiertää suihkulähteessä tai lammessa vähintään kerran tunnissa. Esimerkiksi, jos sinulla on 1800 litran lampi, tarvitset pumpun, joka pumppaa 1800 litraa tunnissa. Jos lammeessa on paineistettu suodatin, kannattaa hankkia pumppu, joka kierrättää vettä kerran kahdessa tunnissa. Jos sinulla on esimerkksi 1000 litran lampi, pumpun pitää kierrättää vettä vähintään 500 litraa per tunti. Jos lammessa on kuorin tai vesiputous, vesi tulisi kääntää kerran tunnissa. Tämän vuoksi, jos sinulla on 1800 litran lampi, tarvitset pumpun, joka pumppaa vettä vähintään 1800 litraa tunnissa.


Nostovoiman laskeminen

Kaksi tärkeintä tekijää, jotka kannattaa huomioida suihkulähdepumppua valitsessa, on niiden maksimaalinen vedennostovoima. Tällä tarkoitetaan pystysuuntaista korkeutta, jonka pumppu pystyy nostamaan vettä vedenpinnan yläpuolelle. Korkein korkeus on nimeltään maksimaalinen nostovoima. Tämä mitataan suoraan ylöspäin lammen vedenpinnasta. Mikä tahansa viistosuuntainen virtaus mitataan pituudeltaan ja nostovoimaan lisätään 1 metriä kohden 10. Lasekeaksesi nostovoiman, sinun tulee mitata, kuinkan pitkän matkan veden pitää kulkeutua pumppuun suihkulähteen reunaseuduilta lähtien. Sen jälkeen, valitaan pumppu, joka nostaa vettä korkeammalle kuin mitattu pituus. Esimerkiksi, jos etäisyys on 24 metriä, tarvitset vähintään pumpun, jonka nostovoima on 36 metriä korkea. Maksiminosto on maksimikorkeus, jonka pumppu pystyy nostamaan vettä.

Oikeanlaisen putken valinta

Tärkeää on myös valita oikeankokoinen letkunkoko, koska sillä on suora vaikutus pumpun maksimaaliseen nostovoimaan. Jos käytössä on pienempi letku, kuin on suositeltu, pumpun maksimaalinen nostovoiman ja veden kierto rajoittuu. Oikeanlaisen suihkulähdepumpun valitseminen lampeesi tai suihkulähteeseen vaatii tarkkaa harkintaa ja pientä tutkimusta. Tämän tekeminen kuitenkin kannattaa, sillä se pitää suihkulähteen veden puhtaana ja terveenä ja valitsemasi pumppu toimii tehokkaasti.