Toimitus alk. 0€

30 päivän palautusoikeus

Halvat hinnat

Maksa tuotteet vasta toimituksen jälkeen laskulla

Luuranko

Anatomia

Täältä löydät luurangot, pääkallot sekä lihasmalleja. Anatomiatuotteet ovat erittäin hyödyllisiä esimerkiksi lääkärinvastaanotolle ja opiskeluun, mutta niistä hyödytään myös esimerkiksi piirtämisessä.

Anatomia

Täältä löydät luurangot, pääkallot sekä lihasmalleja. Anatomiatuotteet ovat erittäin hyödyllisiä esimerkiksi lääkärinvastaanotolle ja opiskeluun, mutta niistä hyödytään myös esimerkiksi piirtämisessä.

Tuotteita yhteensä 25 kpl.

Näytetään 1-25 yht. 25 tuotteesta

Aktiiviset suodattimet

Perusmallin luuranko

289,95 € 249,95 €
Säästä 40€!

Osamaksulla

alk.

11.95€ /kk

do_not_disturb_alt Loppu varastosta

  • -40,00 €
  • Loppu

• Koko ja muoto vastaa oikean ihmisen luurankoa
• Luurangon mukana tulee kätevä jalusta
• Jäljellä oleva kokoonpano on valmis muutamassa minuutissa

Lisää ostoskoriin

Hauskoja faktoja luurangoista

Olet saattanut törmännyt luurankoon, vaikkapa biologian tunnilla tai sitten kummitusjunassa. Ihmisen luuranko on mielenkiintoinen kokonaisuus, johon perehdymme tarkemmin tässä artikkelissa.

Ihmisen luurangossa on 206 luuta, mutta joillain voi olla niitä enemmänkin

Oppikirjat opettavat, että ihmisen luurangossa on anatomisena normina 206 luuta. Tähän on kuitenkin poikkeuksia. Pienillä vauvoilla on yli 300 luuta, joista osa mineralisoituu ensimmäisten elinvuosien aikana ja osa luista sulautuu yhteen.  Jotkut ihmiset ovat syntyneet niin, että heillä on ylimääräisiä luita. Ihmisellä voi olla esimerkiksi ylimääräinen 13. kylkiluupari tai jokin muu ylimääräinen luu. Joidenkin ihmiset luustoon jopa kehittyy ylimääräisiä luita heidän elämänsä aikana. Ihmisen luuranko kehittyy myös koko ajan evoluution saatossa. Äskettäinen tutkimus osoitti, että fabella, polven takana sijaitseva pieni pavunmuotoinen luu, on tulossa yleisemmäksi ihmiskehossa parantuneen ravitsemuksen ja ihmisten lisääntyneen painon vuoksi.

Ihmisen luuranko muuttuu jatkuvasti iän myötä

Ihmisen luuranko on jatkuvassa muutoksessa heti syntymästä lähtien. Kaikkein nopeinten se muuttuu lapsuudessa, sillä lapsen korkeuden kasvaminen muuttaa sitä vauhdilla. Luuranko saavuttaa aikuisen korkeuden myöhäisessä teini-iässä, mutta luiden kasvun loputtua luurangon korkeus voi silti muuttua. Nimittäin luiden välissä olevissa nivelissä, eli alueissa, joissa kaksi luuta kohtaavat, on luut peittävä rustokerros. Rusto on kuminen kudoskerros, joka koostuu vedestä, kollageeneista, proteoglykaanista ja soluista. Päivän aikana rusto erityisesti selkärangassa, puristuu painovoiman vuoksi. Tämä tarkoittaa, että olet lyhyempi nukkumaan mennessä. Onneksi vaaka-asennossa vietetyn unijakson jälkeen rusto pystyy palaamaan alkuperäiseen kokoonsa ja näin olet aamulla taas takaisin lähtöpituudessasi.

Painovoiman puutteella avaruudessa on päinvastainen vaikutus astronautteihin, jotka ovat jopa 3 prosenttia pitempiä avaruudessa matkustamisensa jälkeen. Eivätkä pelkästään ruston muutokset vaikuta pituuteen, vaan jopa itse luut lyhenevät iskujen myötä. Tutkijat ovat osoittaneet, että juoksun aiheuttamat tömähdykset saavat aikaan sääriluun lyhenemisen väliaikaisesti millimetreillä.

Vain yksi luu luurangossa ei ole kytkeytynyt mihinkään luuhun

Lantion luu on kytkeytynyt reiden luuhun ja reisi taas polveen ja sääreen. Mutta kaikki ihmisen luurangon luut eivät ole kytkeytynet toisiinsa. Poikkeuksena on hyoidiluu. U-muotoinen hyoidiluu sijaitsee suussa, kielen juuressa, ja lihakset ja nivelsiteet pitävät sitä paikallaan yläpuolella olevasta kallosta ja leukaluista. Tämä luu mahdollistaa ihmisten ja tietenkin myös muinaisten esi-isiemme puhumisen, hengittämisen ja nielemisen. Hyoidiluun murtuminen on erittäin harvinaista. Murtuman havaitseminen ruumiinavauksessa saattaa viitata kuristumiseen tai hirttäytymiseen.

Luuydin ei ole vain täyteainetta

Pitkät luut, kuten reisiluu, sisältävät luuydintä, joka sisältää rasvasoluja, verisoluja ja immuunisoluja. Lapsilla luuydin on punaista, mikä on osoitus sen roolista verisolujen valmistajana. Aikuisilla luuydin on keltaista ja sisältää 10 prosenttia aikuisen kehon rasvasta. Kauan ajateltiin, että luuytimen rasvasolut olivat vain täyteainetta, mutta tutkijat oppivat yhä enemmän, kuinka luiden sisällä olevalla rasvalla on tärkeitä vaikutuksia aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan, mikä vaikuttaa koko ihmiskehoon.

Pienimmät luut ovat korvassa

Ihmisen kehon pienimmät luut ovat malleus (vasara), incus (alasin) ja stapes (ruuvi). Yhdessä näitä luita kutsutaan ossikkeleiksi ja niiden tehtävänä on välittää äänivärähtelyjä ilmasta sisäkorvan nesteeseen. Nämä eivät ole vain kehon pienimpiä luita, vaan ne ovat myös ainoat luut, jotka eivät uudistu yhden vuoden iän jälkeen. Tämä on tärkeää, koska muodonmuutos voisi vaikuttaa kuuloon.

Luurangot ja Halloween

Luurankoja on perinteisesti käytetty Halloween-koristeina. Luurankoa voi käyttää pelottavana koristeena esimerkiksi Halloween-juhlissa, jossa sen voi laittaa seisomaan vaikka eteiseen tervehtimään vieraita, tai kätkeä pimeään huoneeseen säikäyttäen juhlijoita.

Anatomian tarkoituksena on tutkia ihmisen muotoa ja rakennetta sekä kehon osien suhdetta toisiinsa. Fysiologia tutkii puolestaan niiden toimintaa ja toimintamekanismeja. Tästä kategoriasta löytyy laaja valikoima todellisen kokoisia luurankoja, luurankoja minikoossa, pääkalloja, selkärankoja, luuston osia, lihaksia, jne..