Suomalainen verkkokauppa jo vuodesta 2012!

Uppopumput

Uppopumput

Uppopumpun valinta

kannattaa tehdä huolella, ja käyttää avuksi osto-opastamme. Uppopumppu on erinomainen valinta pumppaamaan nesteitä maanpinnan alapuolelta.

Uppopumput on nimensä mukaisesti suunniteltu pumppaan nesteitä maanpinnan alapuolelta. Näitä erityisiä pumppuja käytetään monissa eri teollisissa ja kaupallisissa käyttötarkoitukissa, kuten myös kotitalouksissa ja  Uppopumppukouluissa.

Uppopumpun anatomia

Vedenpitävät kaapelit siirtävät voimaa suoraan moottoriin, systeemi on rakennettu niin että moottori ja turbiini ovat suoraan kiinnitetty toisiinsa. Uppopumpussa on kokonainen yksikkö, jossa on moottori kuten myös mekaaniset ja sähköiset ohjaukset, kaikki tämä on suljettu saman kehyksen ja päällysen alle.

Toimiakseen tehokkaasti, pumpussa on oltava tietty määrä nestettä kulkemassa sen läpi kaikkina hetkinä, tämä ylläpitää oikeaa lämpötilaa ja estää systeemiä ylikuumenemasta. On ollut muutamia tapauksia, joissa tämä ei ole aina ollut mahdollista, jolloin pumppu ei ole ollut täysin upoksissa. Näissä tapauksissa, kosketussuoja suljetulla päällisellä voidaan kiinnittää pumppuun. Tämä edistää nesteen suuntautumista pumppuun.

Uppopumppua on käytetty samaan tapaan kuin muita turbiinipumppuja, kuitenkin muutokset siinä, miten moottori käynnistetään ovat tarpeellisia, sillä pumppu vaatii lisäsuojan ylikuormittumista vastaan. Tämä suojaa pumpun pitkäikäsyyttä ja varmistaa sen, että virta katkeaa heti, jos moottori sakkaa tai juoksupyörä jumittuu. Tällaisen sammumismekanismin puuttuminen voi tuottaa vahingoittumisen riskin moottorin puolille.

Käyttökapasiteetti

Uppopumppuja on saatavana eri kokoisina, riippuen siitä mihin käyttötarkoitukseen ne on tarkoitettu. Pienempiä malleja voidaan käyttää kodeissa tai pienissä kaupallisissa tarkoituksissa ja niiden voimankulutus on yleensä 75 kw ja 2.2 kw, soveltuen käytettäväksi kiinoaineille maksimissaan 55 mm halkaisijalla. Kovempaan käyttöön, kuten rakennusmaille tai teolliseen käyttöön, on saatavana suurikokoisia pumppuja, jotka pystyvät käsittelemään jätettä ja kiinotainetta aina 65 mm asti.

Uppopumppujen kehitys

Uppopumppuja valmistettiin aluksi Euroopassa ja niistä tuli suosittuja myös Yhdysvalloissa 1950-luvulla. Aluksi uppopumppumallien luotettavuutta epäiltiin, ajatellen että niillä työskentely olisi vaivalloista maanpinnan alapuolella. Kuitenkin, jo ensimmäiset mallit olivat todella menestyneitä ja pumppujen suosio lisääntyi 1960-luvulla. Tähän samaan aikaan, pumppuihin lisättiin kiskot, joiden avulla se saatiin ylös, kun se tarvitsi korjausta tai huoltoa. Kun suurempi määrä yritykisä alkoi ymmärtää uppopumppujen käytön hyödyt, niiden suosio jatkoi kasvamistaan. Ne ovat nykypäivänä hyvin suosittuja komponentteja monissa modereneissa pumppausyksiköissä ja monissa muissa asennuspaikoissa.

Uppopumppujen asentaminen

Uppopumppuja on valmistettu monissa eri koisa sopimaan etilaisiin asennustyyppeihin: niitä voidaan asentaa joko yksittäin tai kaksinkertaisena systeemina. Teollisissa käyttötatkoituksissa, kahden pumpun liittäminen yhteen on yleisesti suosittu vaihtoehto, se tarjoaa suojaa ja jatkuvuutta, jos toinen pumpuista lakkaa toimimasta; se myös vähentää yksittäisten pumppujen rasitusta ja tarjoaa parempaa kapasiteettia.

Yksi tärkeimmistä uppopumppujen hyödyistä on se, että se voidaan asettaa maanpinnan alapuolelle ongelmitta. On useita asennuspaikkoja, kuten:

-Syvät kaivot

-Alueet, joissa on tulvaa

-Paikat, jossa perinteisen pumpun moottori voi vaurioitua likaisen veden takia

-Paikat, joissa hiljainen pumppu on vaadittava

-Kun tilaa on vain rajoitetusti

-Maatalouden käyttötarkoitukset

Uppopumppuja voidaan käyttää myös lisäämään virtausta putkistoissa. Ne voidaan asettaa vaakasuoraisesti putken tiettyyn osaan, ennemmin kuin pystysuoraisesti. Ne ovat ideaaleja tähänkin käyttötarkoitukseen ja ympäristöön, sillä niiden moottori toimii hiljaa ja sähköiset osat ovat suojassa nesteiltä ja niiden aiheuttamilta vahingoilta.

Sopimattomat asennuspaikat

Vaikka uppopumpuilla on monia käyttötarkoituksia, on myös joitakin esimerkkejä paikoisa, joihin ne eivät sovellu. Näitä ovat:

-Paikat, jossa nesteen lämpötila on tavallista suurempi

-Jos ympäristö on erityisen syövyttävä

-Paikat, jossa on useita hankaavia elementtejä

-Paikat, jossa nesteen seassa on halkaisijaltaan paksuja kiintoaineita tai epäpuhtauksia

Uppopumpun käyttö

Jokainen systeemi on suunniteltu sopimaan erityisiin asennustarpeisiin. Tämä tarkoittaa, että systeemin on oltava niin yksinkertainen kuin mahdollista, riippuen ympäristön tarpeista.

Hallintasysteemi ohjaa suoraan nesteen tasoa ja se käynnistyy tai sammuu aina kun neste saavuttaa teityn valitun tason. Yleisesti on olemassa kolmea erilaista pumpun hallintaa, jotka käynnistävät ja sammuttavat pumpun, kuten myös hälytysjärjestelmä, joka käynnistyy kun neste ylittää määrätyn tason.

Kaksoispumppusysteemissa, hallinta on usein jaettu kahden pumpun välille. Tämän tapaisessa moniosaisessa pumppusysteemissä on myös ylikuormituksen estävä piire, joka käynnistää toisen pumpuista, jos yksittäinen pumppu ei pysty toimimaan virtauksen mukaisesti tai jos toinen pumpuista hajoaa.

Uppopumpun kehityksen lopputuloksena on korkea tehoinen työkalu, jota on hyvin turvallista käyttää. Kun tuote on asennettu, nämä pumput ovat luotettavia ja niiden käyttöikä on useita vuosia. Lopputulemana uppopumpuista on tullut yksi suosituimmista kotitalous ja teollisuus käytössä käytettävistä pumpuista. Ne tarjoavat ideaaleja ratkaisuja, kun tarvitaan sähkökäyttöinen pumppu ympäristöön, joka on joko nesteen alapuolella tai maanpinnan alapuolella.

Mitä uppopumpulla saa ja ei saa tehdä

Lisäopastukseksi alle on koottu käytännöllinen lista, josta nähdään mitä pumpuilla saa tehdä ja mitä ei, jotta sen käyttö ja asennus olisi turvallista.

Muista myös lukea läpi pumpun mukana tuleva käyttöohje.

SAA TEHDÄ:

 • Tarkista, että pumppu ei ole vaurioitunut ennen käyttöä
 • Lue läpi asennus- ja käyttöohjeet
 • Tarkista pumpun varaus
 • Tarkista likakaivon koko, jotta pumppu voi toimia kunnolla
 • Liitä ainoastaan sallittuun virtalähteeseen
 • Huomioi pumpun tyyppi ennen sen kiinnittämistä kaivoon – helpommat toimet, jos pumppu hajoaa ja on veden alla
 • Älä aseta pumppia likakaivon pohjalle, vaan hiukan sen yläpuolelle estääksesi suodattimien tukkeutumisen
 • Varmista, että pumppu ei työstä kovempaa kuin sen kuuluisi
 • Varmista, että virrankytkin liikkuu vapaasti
 • Puhdista pumpun suodatin säännöllisesti

EI SAA TEHDÄ:

 • Älä laske pumppua alas sähköjohdon kanssa
 • Älä yhdistä pienempään purkautumisletkuun
 • Älä annan veden jäätyä pumpun ympärillä
 • Älä salli painavien tarvikkeiden tippumista pumpun päälle
 • Älä jätä likakaivon kanta auki tai suojaamatta
 • Älä kallista pumppua kyljelleen
 • Älä liikuta pumppua, kun se on kytkettynä sähkövirtaan
 • Älä käytä pumppua uima-altaissa, jos siellä on ihmisiä
 • Älä käytä pumppua hydrocarbonaattejen pumppaamiseen (bensiini, diesel, öljyt jne.)
 • Älä anna pumpun olla käytössä kuivalla pinnalla

Jos jokin on epäselvää, ota yhteyttä pumpun myyjään tai valmistajaan.