Toimitus alk. 0€

30 päivän palautusoikeus

Halvat hinnat

Maksa tuotteet vasta toimituksen jälkeen laskulla

SUP-laudat

SUP-lauta ja SUP-lautasetti edullisesti meiltä. Löydät valikoimastamme laajan valikoiman lautoja. Tilaa nyt SUP-lauta, tarjous voimassa vain hetken aikaa!

Tuotteita yhteensä 59 kpl.

Näytetään 1-59 yht. 59 tuotteesta

Aktiiviset suodattimet

Sup laudan osto-opas

Suppaus ja sup laudat ovat saavuttaneet suuren suosion viime vuosina. Suppaus saattaa kuitenkin yhä olla monelle tuntematon ja vieras laji, joten tässä osto-oppaassa käydään läpi suppailu, erilaiset sup laudat, sup lautasetti ja sup laudan monet ominaisuudet ja hyödyt. Viime vuosina on noussut myös Airtrack villitys Sup-lautojen rinnalle.

Suppaus lajina

SUP-laudat kuuluu osaksi nopeiten kasvavaan vesiurheilulajiin maailmassa, SUP-lautailua (Stand Up Paddling) tai suomeksi suppailua. Nimensä mukaisesti sup laudan päällä siis seistään, ja melotaan etenpään. Se alkoi kasvattamaan suosiotaan vuodesta 2004, kun se ensikerran saavutti Yhdysvaltain rannikon. Tällä hetkellä se valtaa alaa kaikilta muilta vesiurheilulajeilta maailmassa. SUP-lautailua voi harrastaa meressä, järvessä, joissa ja jopa uima-altaissa. Se on mahtava kokovartalotreeni ja täysin uusi tapa kokea vedеn riemut ulkoilmassa. Kaiken ikäiset, nuoresta vanhaan ja kokeneesta aloittelijalle voivat aloittaa harrastuksen helposti. Jotkin SUP-laudat ovat myös tarpeeksi tilavia lapsen tai koiran mukaan ottamiseen.

Sup-laudan alkuperä

Maui surffilegenda Laird Hamilton etsi crosstraining tapaa isoilla aalloilla 90-luvun alkupuolella. Hän otti melan ja pisimmän surffilautansa ja keksi, että laudalla melominen kävi mahtavasti treenistä. Monet virheellisesti luulevat että hän keksi lautamelonnan lajina, mutta sen juuret vievät paljon pidemmälle, jopa tuhansia vuosia Hawaiin, Perun ja Afrikan kulttuuriin. Kaikki kolme kulttuuria omasivat tuohon aikaan merkkejä lautamelonnasta, mutta Hawaiilaiset ovat saaneet kunnian suppauksesta. Heillä on oma sanansa lautamelonnalle – Hoe He’e Nalu.

Sup laudat ja niiden jaottelu

sup-lauta-hinta

SUP-laudat voidaan jakaa kahteen ryhmään: ilmatäytteisiin ja kovarunkoisiin. Näiden kahden valinnassa suurimmat erot ovat koko, hinta, säilytys- ja kuljetusmahdollisuudet. Ilmatäyttöinen SUP-lauta kulkee mukana repussa tai laukussa paikasta toiseen, sekä se mahtuu säilymään pienemmässäkin tilassa. Kovarunkoiset laudat taas vaativat enemmän säilytykseltä ja kuljetukselta, mutta ovat heti käyttövalmiina. Kova SUP-laudat maksavat enemmän kuin ilmatäytteiset, mutta ovat laadukkaampia ja kestävämpiä. Harrastuksen aloittelijoille suositellaan ilmatäyttöistä SUP-laudan valintaa.

Ilmatäytteinen

- Vaatii vähemmän tilaa varastoinnissa

- Kestävät paremmin kovia iskuja (esimerkiksi kiviin osuminen koskenlaskussa)

- Helpompi kuljettaa melontapaikalle (pumpattava SUP-lauta kulkee helposti repussa mukana)

- Tavallisesti pumppu tulee mukana (pumppua ei tarvitse ostaa erikseen)

Kovarunkoinen

- Paras SUP-lautailukokemus (Liukuu paremmin ja kevyemmin vedessä)

- Jäykkyytensä ansiosta turvallisempi aallokoissa ja tuulisissa olosuhteissa

Lautojen mallit

Erilaisia SUP-lautoja on saatavilla paljon ja niitä on monia eri tyyppejä. Ennen ostoa kannattaa suunnitella, mihin tarkoitukseen SUP-lautaa käyttää ja kuinka paljon on valmis sijoittamaan rahaa lautaan. Seuraavaksi tietoa erimallisista laudoista.

red-paddle-co-ilmatäytteinen

Race

Race SUP-lauta ovat muodoiltaan pitkiä ja kapeita. Nimensä mukaisesti kilpailuun tarkoitetussa laudassa on terävä kärki ja kaarimainen runko, kuin veneissä. Kilpalaudat ovat neljän metrin pituisia ja leveydeltään kapeampia, kuin esimerkiksi all-around laudat. Muotoilunsa ansiosta lauta liikkuu sulavasti ja nopeasti veden päällä. Kapeutensa takia lauta vaatii hyvää tasapainoa käyttäjältään.

Flatwater

Flatwater on pitkä ja leveä lauta. Laudassa on terävä kärki ja pyöreät reunat, minkä ansiosta se kulkee kevyesti veden päällä. Race-lautaan verrattuna, Flatwater on hieman lyhyempi ja leveämpi. Flatwater SUP-lauta soveltuu pitkien matkojen melomiseen.

All-around

All-around SUP-laudat ovat parhaiten soveltuvia aloittelijalle. Ne ovat pitkiä, leveitä ja pyöreäkärkisiä. Nimensä mukaisesti All-around SUP-lauta sopii kaikkeen suppailuun. Siihen on yhdistetty kaikkien muiden lautatyyppien parhaimmat ominaisuudet. Laudalla suppailu onnistuu kaikissa vesissä.

Surf

Surf SUP lauta on aikuisille suunnatuista laudoista pienikokoisin. Lautaa on helppo ohjata ja kääntää, mutta hankalampi meloa suoraan. Surffilaudan tavoin, lauta on tarkoitettu aallokoiden ajamiseen ja temppuiluun.

Jooga

Jos tarkoituksenasi on harrastaa joogaa suppailun yhteydessä, on siihen olemassa oma SUP-lauta. Tämän laudan päällä sujuu jooga tai pilates. Jooga-lauta on suunniteltu rauhaiseen kellumiseen veden päällä. On suositeltavaa kokeilla, onnistuuko jooga tavallisen laudan päällä ennen joogalaudan hankintaa.

Lastenlaudat

Saatavilta löytyy myös lapsille soveltuvia SUP-lautoja. Lasten laudat ovat lyhyempiä ja kevyempiä kuin aikuisten. Jotta lapset jaksavat meloa ja ohjata lautaa, on rakenteet jätetty kevyemmäksi kuin aikuisten SUP-laudat, jonka takia ne eivät ole yhtä kestäviä.

lasten-sup-lauta

Turvallisuus

Niin kuin muissakin vesiurheiluissa, on SUP-laudan kanssa otettava huomioon turvallisuus. Harrastuksen aloittavan tai huonon uimataitoisen kannattaa pysyä lähellä rantaa. Mikäli laudalta putoaa, SUP-lauta voi keretä karkaamaan tuulen tai virran mukana pitkälle ennen kuin kerkeät takaisin pinnalle. Tästä syystä onkin välttämätöntä pitää hihnaa tai karkuremmiä jalassa kiinni. Karkuremmi estää lautaa karkaamasta liian kauaksi, mikä voi pelastaa huonompi uimataitoisen tai väsyneen pitkänmatkan lautailijan hengen. Lautailussa suositellaan käytettävän kellunta- tai pelastusliivejä. Ilmatäytteiset laudat ovat yhtä turvallisia kuin kovarunkoiset, ja ilmatäytteiset laudat eivät tyhjene kesken matkanteon vesillä, toisin kuin saattaisi luulla.

Melomaan kannattaa lähteä kaverin tai kavereiden kanssa. Ryhmässä apu on lähellä mahdollisissa vaaratilanteissa. Jos melominen tapahtuu yksin on hyvä ilmoittaa läheiselle, mihin on menossa ja milloin palaa. Näin läheiset tietävät milloin alkavat huolehtia, jos meloja ei ole palannut.

Sää on suuri vaikuttaja SUP-lautailussa. Yllättävä tuulen kääntyminen tai -voimistuminen voi aiheuttaa aloittelevalle lautailijalle sen, että voimat eivät riitäkään takaisin rannalle pääsyyn. Jatkuva vesisade tekee laudan pinnasta liukkaan, jolloin voi epähuomiossa menettää tasapainon ja tippua veteen. Suomen sisävesille suppaus on suhteellisen turvallista, mutta ei suositeltavaa huonon sään aikana. Merellä ja merenrannan tuntumassa tapahtuva suppaus on vaarallisempaa, mutta hyvällä varustautumisella vaaran riskit vähenet huomattavasti.

SUP-lautailun välineet

Suppauksessa tarvitaan monia erilaisia välineitä, jotta lajin harrastaminen olisi mahdollisimman turvallista.

SUP-lauta

sup-lautasetti

Lautojen pituudet vaihtelevat 3 – 4 metrin välillä. Lyhyemmät SUP-laudat sopivat enemmän rentoutumismielellä oleville käyttäjille. Pidemmät laudat kulkevat nopeammin ja vaivattomammin muotonsa ja virtaviivaisuutensa vuoksi.

Leveydet vaihtelevat 70 – 90 cm välillä. Leveät laudat helpottavat tasapainossa pysymistä ja ne soveltuvat suurikokoisille käyttäjille. Kapea SUP-lauta on ketterämpi vesillä ja siinä on parempi ohjattavuus leveään verrattuna. Valitse laudan pituus ja leveys käyttötarkoituksen mukaan.

SUP-laudoissa on olemassa myös maksimipainoraja. Mikäli maksimipainoraja ylittyy, on melominen lähes mahdotonta ja lauta alkaa muistuttamaan enemmänkin uimapatjaa. Valitse SUP-lauta jossa maksimipainoon on vielä matkaa, jotta lauta pääsee toimimaan optimaalisesti.

Rakenteeltaan SUP-lautoja on monia. Suurin osa laudoista on onttoja, joko valmistustekniikan ansiosta, tai koska laudoista on haluttu tehdä mahdollisimman kevyitä. Materiaaleina toimivat EPS-vaahto, hiilikuitu sekä PVC-muovi. Muoviset laudat ovat kestäviä ja edullisia. Niiden kanssa ei tarvitse pelätä jokaista kolhua. Suurimmaksi osaksi SUP-laudat ovat kuitenkin valmistettu hiilikuidusta tai hiilikuidun ja EPS-vaahdon sekoituksesta. Hiilikuitulaudat ovat kalliimpia, mutta sopivat laaja-alaiseen suppailuun.

Evät

lauta-evä

SUP-laudan pohjassa sijaitseva eväs nostattaa sen tasapainoa ja ohjattavuutta. Eviä on paljon erilaisia, yleisimmät ovat kuitenkin, yksi suuri tai kolme pienempää evää. Suuri eväs on asetettu uraan kiinni ruuvin ja mutterin avulla. Sitä voi siirtää haluamaansa kohtaan pituussuuntaisesti. Mitä edemmäs evää siirretään, sitä parempi ohjattavuus SUP-lautaan tulee. Tämä kuitenkin kostautuu laudan nopeudessa ja tarkkuudessa kulkea suoraa linjaa pitkin.

Kolme pienempää evää on tarkoitettu SUP-surffailuun tai rauhallisempaan suppailuun. Evät ovat yleensä irrotettavissa, mikä mahdollistaa esimerkiksi, sivuevien poiston vauhdin nopeuden kasvattamiseksi.

sup-laudat

Mela

Meloissakin on monia eri valintoja materiaalin ja koon mukaan. Melojen materiaaleina toimivat  usein muovi, alumiini, puu ja hiilikuitu. Melan pituus on oltava käyttäjää pidempi. Oikean pituuden selvittämiseksi, laita mela maahan pystyyn lapa ylöspäin, jolloin melan ja lavan liitoskohta pitäisi olla suurin piirtein silmien korkuudella. Meloissa on hyvä myös ottaa huomioon, minkälainen lapa siinä on. Melanpäitä on saatavilla esimerkiksi eri painoisina. Painavammalla lavalla melominen on raskaampaa. Oikean melan valinta on tärkeää, jotta liikkuminen  laudalla olisi sujuvaa.

Hihna

Hihna, eli karkuremmi pitää sup-laudan kiinnitettynä nilkkaasi tai pohkeeseesi. Hihna estää lautaa karkaamasta mikäli putoat laudalta. Hihnoja on saatavilla eri mallisia ja pituisia. Hyvänä nyrkkisääntönä on hankkia yhtä pitkä hihna, kuin SUP-lauta.

Lisävarusteet

Lisävarusteina voidaan hankkia kaikkea vesiurheiluun liittyvää. Veden- ja tuulenpitävät vaatteet ovat suositeltuja, varsinkin koleammalla säällä. Esimerkiksi märkäpuku on mainio valinta, pelastusliivejä, tai lapsille kellukkeita unohtamatta. 

SUP-lautaan on saatavilla myös lisäosana penkki. Mikäli haluat vielä rennompaa kulkemista, penkki on hyvä lisäys SUP-lautaasi. Ota rennosti, ja tyynessä vedessä nauti vain matkankulusta. Jos suunnittelet suppailevasi pitkiä matkoja usein, on suositeltavaa hankkia turvallisuuden takia pelastusliivi.

sup-penkki

Säilytys ja huolto

Säilytyksen kannalta sisätiloissa ilmatäytteinen SUP-lauta kannattaa pitää kevyesti täytettynä tai venttiili avonaisena rullalla. Ilmatäytteistä lautaa voi säilyttää pihavarastoissa, kunhan se on suojassa auringolta, vedeltä ja lumelta. Ahtaissa tai ilmastoimattomissa tiloissa varmista, että lauta on täysin kuiva ennen säilytystä. Pakkasella ei suositella ilmatäytteisen laudan käsittelyä.

Kovarunkoiseen SUP-lautaan pätee suurimmalta osalta samat säilytysohjeet. Kovarunkoinen lauta kannattaa pitää pois auringonpaisteesta. Lämpö voi aiheuttaa, että laudan pinta ja lasikuitukerros irtoavat toisistaan.

Huolto on hyvin helppoa molemmissa lautatyypeissä. Tärkeintä on puhdistaa lauta väliajoin, tarpeen vaatiessa voi käyttää mietoa pesuainetta. Kovarunkoisissa SUP-laudoissa riittää sen puhtaana pito, 

ilmatäytteinen-sup-lauta-ale

ilmatäytettävissä on lisäksi hyvä tarkistaa pinta repeytymiltä ja venttiilin kunto.

Red paddle co, aqua marina ja monet muut sup-laudat nyt Preecolta.

Osta itsellesi sup lauta kesäksi ja viiletä laineilla kuntoa kohottaen ja hauskaa pitäen. Mikäli sinulla on tuotteisiin liittyvää kysyttävää, asiakaspalvelu vastaa mielellään kysymyksiinne. Katso kaikki suppauslaudat ja lisää suppailun mahdollistava lauta ostoskoriin jo tänään. Toimitukset alkaen 0€ ja jopa 1-2 päivässä, 30 päivän palautusoikeus. Suomen halvin kaikissa tarjoamissamme tuoteryhmissä!