Suomalainen verkkokauppa jo vuodesta 2012!

SUP-laudat

Tilaa edullinen SUP-lauta meiltä. SUP-laudat nyt alkaen 399,95 €.

20 tuotetta.
Aktiiviset suodattimet

SUP-lauta – Osa nopeiten kasvavaa vesiurheilua maailmassa

SUP-lauta-tarjousNopeiten kasvava vesiurheilulaji maailmassa, SUP-lautailu (Stand Up Paddling) tai suomeksi suppailu alkoi kasvattamaan suosiotaan vuodesta 2004, kun se ensikerran saavutti Yhdysvaltain rannikon. Tällä hetkellä se valtaa alaa kaikilta muilta vesiurheilulajeilta maailmassa. SUP-lautailua voi harrastaa meressä, järvessä, joissa ja jopa uima-altaissa. Se on mahtava kokovartalotreeni ja täysin uusi tapa kokea veden riemut ulkoilmassa. Kaiken ikäiset, nuoresta vanhaan ja kokeneesta aloittelijaan voivat aloittaa harrastuksen helposti. Jotkin SUP-laudat ovat myös tarpeeksi tilavia lapsen tai koiran mukaan ottamiseen.

SUP-lauta - Alkuperä

Maui surffilegenda Laird Hamilton etsi crosstraining tapaa isoilla aalloilla 90-luvun alkupuolella. Hän otti kanootin, melan, pisimmän surffilautansa ja keksi, että laudalla melominen kävi mahtavasti treenistä. Monet virheellisesti luulevat että hän keksi lautamelonnan lajina, mutta sen juuret vievät oikeasti paljon pidemmälle, jopa tuhansia vuosia Hawaiin, Perun ja Afrikan kulttuuriin. Kaikki kolme kulttuuria omasivat tuohon aikaan merkkejä lautamelonnasta, mutta Hawaiilaiset ovat saaneet kunnian harrastaa lautamelontaa urheilumielessä. Heillä on oma sanansa lautamelonnalle – Hoe He’e Nalu.

Kenelle SUP-lautailu sopii?

Lautailu sopii kaikille vedessä liikkumisesta kiinnostuneille. SUP-lauta on loistava väline vedessä liikkumiseen urheiluna, paikasta toiseen kulkemiseen tai ihan vain aurinkoisena päivänä loikoiluun. Jos esimerkiksi mökillä saa päähänpistoksi lähtemään käymään järven poikki vastarannalla, mikä sen mukavampaa kuin meloa itsensä aurinkoisena päivänä SUP-laudalla määränpäähän. SUP-laudat soveltuvat pidempienkin matkojen taittamiseen vedessä.

SUP-lauta – Kesän paras urheiluväline

Onko tavallinen salitreeni käynyt tylsäksi ja olet vaihtelun tarpeessa? SUP-lauta on erinomainen treeniväline vesiurheilun ystäville keväästä syksyyn asti. Jo pelkästään laudalla tasapainottelu vaatii koko kehon hallintaa. Itse melominen vahvistaa keskikroppaa ja eniten selkää. Suppailu onkin loistava urheilumuoto vahvistamaan tasapainoa, aerobista kuntoa ja lihaskestävyyttä.

Laudalla treenaminen käy niin huono- kuin hyvä kuntoisillekin. Vauhdin pystyy määräämään itse, joten aloittelijat voivat meloa omaa tahtia rantaviivaa pitkin, kun taas ammattilaiset voivat matkata pidempiä matkoja.

SUP-lauta soveltuu myös voimisteluharjoitusten alustaksi. Veden päällä laudalla tehdyt voimisteluliikkeet tekevät tasapainottelun takia treenaamisesta haastavampaa ja tuottoisampaa. Olit sitten maan- tai veden päällä, soveltuu SUP-lauta alustana voimisteluun, joogaamiseen tai venyttelyyn.

SUP-laudat

SUP-laudat voidaan jakaa kahteen ryhmään: ilmatäytteisiin ja kovarunkoisiin. Näiden kahden valinnassa suurimmat erot ovat hinta, säilytys- ja kuljetusmahdollisuudet. Ilmatäyttöinen SUP-lauta kulkee mukana repussa tai laukussa, sekä se mahtuu säilymään pienemmässäkin tilassa. Kovarunkoiset laudat taas vaativat enemmän säilytykseltä ja kuljetukselta, mutta ovat heti käyttövalmiina. Kovat SUP-laudat maksavat enemmän kuin ilmatäytteiset, mutta ovat laadukkaampia ja kestävämpiä. Harrastuksen aloittelijoille suositellaan ilmatäyttöistä SUP-lautaa. Valinnan helpottamiseksi, tässä lista lautojen eroista.

Ilmatäytteinen SUP-lauta

- Vaatii vähemmän tilaa varastoinnissa

- Kestävät paremmin kovia iskuja (esimerkiksi kiviin osuminen koskenlaskussa)

- Helpompi kuljettaa melontapaikalle (pumpattava SUP-lauta kulkee helposti repussa mukana)

Kovarunkoinen SUP-lauta

- Paras SUP-lautailukokemus (Liukuu paremmin ja kevyemmin vedessä)

- Jäykkyytensä ansiosta turvallisempi aallokoissa ja tuulisissa olosuhteissa

SUP-lauta – Tyypit

Erilaisia SUP-lautoja on saatavilla paljon ja niitä on monia eri tyyppejä. Ennen ostoa kannattaa suunnitella, mihin tarkoitukseen SUP-lauta tulee ja kuinka paljon on valmis sijoittamaan rahaa lautaan. Seuraavaksi tietoa erimallisista laudoista.

 • - Race
 • Race SUP-lauta ovat muodoiltaan pitkiä ja kapeita. Nimensä mukaisesti kilpailuun tarkoitetussa laudassa on terävä kärki ja kaarimainen runko, kuin veneissä. Kilpalaudat ovat neljän metrin pituisia ja leveydeltään kapeampia, kuin esimerkiksi all-around laudat. Muotoilunsa ansiosta lauta liikkuu sulavasti ja nopeasti veden päällä. Kapeutensa takia lauta vaatii hyvää tasapainoa käyttäjältään.
 • - Flatwater
 • Flatwater on pitkä ja leveä lauta. Laudassa on terävä kärki ja pyöreät reunat, minkä ansiosta se kulkee kevyesti veden päällä. Race-lautaan verrattuna, Flatwater on hieman lyhyempi ja leveämpi. Flatwater SUP-lauta soveltuu pitkien matkojen melomiseen.
 • - All-around
 • All-around SUP-laudat ovat parhaiten soveltuvia aloittelijoilla. Ne ovat pitkiä, leveitä ja niissä on pyöreä kärki. Nimensä mukaisesti All-around SUP-lauta sopii kaikkeen suppailuun. Siihen on yhdistetty kaikkien muiden lautatyyppien parhaimmat ominaisuudet. Laudalla suppailu onnistuu kaikissa vesissä.
 • - Surf
 • Surf SUP-lauta on aikuisille suunnatuista laudoista pienikokoisin. Lautaa on helppo ohjata ja kääntää, mutta hankalampi meloa suoraan. Surffilaudan tavoin, lauta on tarkoitettu aallokoiden ajamiseen ja temppuiluun.
 • - Jooga
 • Jos tarkoituksenasi on harrastaa joogaa suppailun yhteydessä, on siihen olemassa oma SUP-lauta. Tämän laudan päällä sujuu jooga tai pilates. Jooga-lauta on suunniteltu rauhaiseen kellumiseen veden päällä. On suositeltavaa kokeilla, onnistuuko jooga tavallisen laudan päällä ennen joogalaudan hankintaa.
 • - Lastenlaudat
 • Saatavilta löytyy myös lapsille soveltuvia SUP-lautoja. Lasten laudat ovat lyhyempiä ja kevyempiä kuin aikuisten. Jotta lapset jaksavat meloa ja ohjata lautaa, on rakenteet jätetty kevyemmäksi kuin aikuisten SUP-laudat, jonka takia ne eivät ole yhtä kestäviä.

Turvallisuus

Niin kuin muissakin vesiurheiluissa, on SUP-lautailussa otettava huomioon turvallisuus. Harrastuksen aloittavan tai huonon uimataitoisen kannattaa pysyä lähellä rantaa. Mikäli laudalta putoaa, SUP-lauta voi keretä karkaamaan tuulen tai virran mukana pitkälle ennen kuin kerkeät takaisin pinnalle. Tästä syystä onkin välttämätöntä pitää hihnaa tai karkuremmiä jalassa kiinni. Karkuremmi estää lautaa karkaamasta liian kauaksi, mikä voi pelastaa huonompi uimataitoisen tai väsyneen pitkänmatkan lautailijan hengen. Lautailussa suositellaan käytettävän kellunta- tai pelastusliivejä.

Melomaan kannattaa lähteä kaverin tai kavereiden kanssa. Ryhmässä apu on lähellä mahdollisissa vaaratilanteissa. Jos melominen tapahtuu yksin on hyvä ilmoittaa läheiselle, mihin on menossa ja milloin palaa. Näin läheiset tietävät milloin alkavat huolehtia, jos meloja ei ole palannut.

Sää on suuri vaikuttaja SUP-lautailussa. Yllättävä tuulen kääntyminen tai -voimistuminen voi aiheuttaa aloittelevalle lautailijalle, että voimat eivät riitäkään takaisin rannalle pääsyyn. Jatkuva vesisade tekee laudan pinnasta liukkaan, jolloin voi epähuomiossa menettää tasapainon ja tippua veteen.

SUP-lautailun välineet

SUP-lauta-hintaSUP-lauta – Lautojen pituudet vaihtelevat 3 – 4 metrin välillä. Lyhyemmät SUP-laudat sopivat enemmän rentoutumismielellä oleville käyttäjille. Pidemmät laudat kulkevat nopeammin ja vaivattomammin.

Leveydet vaihtelevat 70 – 90 cm välillä. Leveät laudat helpottavat tasapainossa pysymistä ja ne soveltuvat suurikokoisille käyttäjille. Kapea SUP-lauta on ketterämpi vesillä ja siinä on parempi ohjattavuus leveään verrattuna. Valitse laudan pituus ja leveys käyttötarkoituksen mukaan.

SUP-laudoissa on olemassa myös maksimipainoraja. Mikäli maksimipainoraja ylittyy, on melominen lähes mahdotonta ja lauta alkaa muistuttamaan enemmänkin uimapatjaa. Valitse SUP-lauta jossa maksimipainoon on vielä matkaa, jotta lauta pääsee toimimaan optimaalisesti.

Rakenteeltaan SUP-lautoja on monia. Suurin osa laudoista on onttoja, joko valmistustekniikan ansiosta, tai koska laudoista on haluttu tehdä mahdollisimman kevyitä. Materiaaleina toimivat EPS-vaahto, hiilikuitu sekä PVC-muovi. Muoviset laudat ovat kestäviä ja edullisia. Niiden kanssa ei tarvitse pelätä jokaista kolhua. Suurimmaksi osaksi SUP-laudat ovat kuitenkin valmistettu hiilikuidusta tai hiilikuidun ja EPS-vaahdon sekoituksesta. Hiilikuitulaudat ovat kalliimpia, mutta sopivat laaja-alaiseen suppailuun.

Evät – Laudan pohjassa sijaitseva eväs nostattaa sen tasapainoa ja ohjattavuutta. Eviä on paljon erilaisia, yleisimmät ovat kuitenkin, yksi suuri tai kolme pienempää evää. Suuri eväs on asetettu uraan kiinni ruuvin ja mutterin avulla. Sitä voi siirtää haluamaansa kohtaan pituussuuntaisesti. Mitä edemmäs evää siirretään, sitä parempi ohjattavuus SUP-lautaan tulee. Tämä kuitenkin kostautuu laudan nopeudessa ja tarkkuudessa kulkea suoraa linjaa pitkin. 

Kolme pienempää evää on tarkoitettu SUP-surffailuun tai rauhallisempaan suppailuun. Evät ovat yleensä irrotettavissa, mikä mahdollistaa esimerkiksi, sivuevien poiston vauhdin nopeuden kasvattamiseksi.

Mela  – Meloissakin on monia eri valintoja materiaalin ja koon mukaan. Melojen materiaaleina toimivat muovi, alumiini, puu ja hiilikuitu. Pituudeltaan melan on oltava käyttäjää pidempi. Oikean pituuden selvittämiseksi, laita mela maahan pystyyn lapa ylöspäin, melan ja lavan liitoskohta pitäisi olla suurin piirtein silmien korkuudella. Meloissa on hyvä myös ottaa huomioon, minkälainen lapa siinä on. Melanpäitä on saatavilla esimerkiksi eri painoisina. Painavammalla lavalla melominen on raskaampaa. Oikean melan valinta on tärkeää, jotta liikkuminen on sujuvaa laudalla.

Hihna – Hihna, eli karkuremmi pitää laudan kiinnitettynä nilkkaasi tai pohkeeseesi. Hihna estää lautaa karkaamasta mikäli putoat laudalta. Hihnoja on saatavilla eri mallisia ja pituisia. Hyvänä nyrkkisääntönä on hankkia yhtä pitkä hihna, kuin SUP-lauta.

Lisävarusteet – Lisävarusteina voi hankkia kaikkea vesiurheiluun liittyvää. Veden- ja tuulenpitävät vaatteet ovat suositeltuja, varsinkin koleammalla säällä.

SUP-lautaan on saatavilla myös lisäosana penkki. Mikäli haluat vielä rennompaa kulkemista, voi penkki olla hyvä lisäys SUP-lautaasi.

Jos suunnittelet suppailevasi pitkiä matkoja, on suositeltavaa hankkia turvallisuuden takia pelastusliivi.

SUP-laudat – Säilytys ja huolto

Säilytyksen kannalta sisätiloissa ilmatäytteinen SUP-lauta kannattaa pitää kevyesti täytettynä tai venttiili avonaisena rullalla. Ilmatäytteistä lautaa voi säilyttää pihavarastoissa, kunhan se on suojassa auringolta, vedeltä ja lumelta. Ahtaissa tai ilmastoimattomissa tiloissa varmista, että lauta on täysin kuiva ennen säilytystä. Pakkasella ei suositella ilmatäytteisen laudan käsittelyä.

Kovarunkoiseen SUP-lautaan pätee suurimmalta osalta samat säilytysohjeet. Kovarunkoinen lauta kannattaa pitää pois auringonpaisteesta. Lämpö voi aiheuttaa, että laudan pinta ja lasikuitukerros irtoavat toisistaan.

Huolto on helppoa molemmissa lautatyypeissä. Tärkeintä on puhdistaa lauta väliajoin, tarpeen vaatiessa voi käyttää mietoa pesuainetta. Kovarunkoisissa SUP-laudoissa riittää sen puhtaana pito, ilmatäytettävissä on lisäksi hyvä tarkistaa pinta repeytymiltä ja venttiilin kunto.

Korjaus

Ilmatäytteinen SUP-lauta. Jos ilmatäytteinen lauta on valmistettu laadukkaasta muovista, on sitä vaikea saada puhkeamaan vesillä. Suurimmaksi osaksi puhkeamiset tapahtuvat maalla, kun laudan päällä kävellään ja sen alla on kiviä tai oksia. Mikäli lautaan sattuu tulemaan reikä, onnistuu paikkaaminen helposti. Jos vuotokohta ei ole selvillä, kannattaa tarkistaminen aloittaa venttiilin kohdalta. Näissä tapauksissa venttiilin kiristäminen laudan mukana tulleella venttiiliavaimella yleensä riittää. Jos reikä on ilmestynyt laudan pintoihin, on olemassa SUP-laudan korjaussarja, joka sisältää pari PVC-muovi paikkaa ja liiman. Laita liimaa molempiin, lautaan ja paikkaan. Liiman kannattaa antaa kuivua vuorokauden verran.

Kovarunkoinen SUP-lauta. Kovarunkoisen laudan rikkoutuessa, se kannattaa korjata heti. Kastuessaan laudan EPS-vaahto voi alkaa vettyä. Laudan kuivumisen jälkeen voi paikkauksen tehdä esimerkiksi kaksikomponenttiepoksilla. Jos lautaan on tullut iso vaurio, suosittelemme viemään laudan korjattavaksi ammattilaisille.

SUP-lauta – Kuljettaminen

Jos hankinnassasi on kovarunkoinen SUP-lauta, voi sen kuljetus olla hankalaa säilytyksestä veteen. Varsinkaan jos käsi ei yltä kokonaan laudan ympärille, tulee laudan siirtäminen olemaan vaivalloista. Tässä tapauksessa kannattaa hankkia pyörillä varustettu kärry tai kantokassi, ne helpottavat laudan jatkuvaa kuljetusta. Mikäli laudan kuljetus ei vieläkään kuulosta houkuttelevalta, suosittelemme ilmatäyttöisen SUP-laudan hankintaa.

Vinkkejä aloittelijoille

On suositeltavaa valita aloittaessa 80 cm leveä SUP-lauta. Monet aloittavat liian pienellä laudalla, eivätkä vaikuta pysyvän koskaan tasapainossa. Turhautumisen välttämiseksi, valitse oikean kokoinen lauta ja jos laudan koko epäilyttää, valitse suurempi ja paksumpi.

Aloita aina tyynessä vedessä, jossa ei ole aaltoja. Laudan pitäisi tuntua vakaalta jalkojen alla paikallaan ollessaan. Mikäli lauta useiden seisontaharjoitusten jälkeen tuntuu edelleen epävakaalta, valitse leveämpi lauta.

Melan käyttäminen

Pidä melasta kiinni siten, että yksi käsi on ylhäällä ja toinen tartuntaosan keskellä, pidä mela edessäsi, kyynärpäät 90 asteen kulmaan taitettuna. Tämä tartunta takaa mukavan melonta-asennon. Kun melot, muista pitää melan pää osoittaen itsestäsi poispäin. Melat kelluvat, joten jos joudut päästämään siitä irti, se ei uppoa ja katoa syvyyksiin.

Melominen

Etsi aluksi mahdollisimman luonnollinen ja rento seisonta-asento laudan päällä. Hyvän tasapainon saamiseksi seiso keskellä SUP-lautaa, leveällä jalkavälillä niin, että jalkaterät osoittavat suoraan menosuuntaan. Melo suoria pitkiä vetoja laudan mukaisesti. Nojaa eteenpäin ja aloita veto mahdollisimman läheltä laudan keulaa. Anna selkäsi tehdä suurinosa työstä ja jousta polvilla. Tehokkain melominen tapahtuu laudan keski- ja etuosan välillä.

SUP-lauta - Ennen ostoa

SUP-lautaLaudan hinta voi olla lajia kokeilemattomalle liian suuri, siksi suositellaan ennen laudan ostoa kokeilla lajia, esimerkiksi SUP-lautojen vuokraamoissa. Ainakin suurimmista kaupungeista löytyy yrityksiä, jotka vuokraavat SUP-lautoja tuntihinnalla järvien- ja merien rannalla.

Laudan käyttötarkoitus kannattaa suunnitella ennen ostoa. Onko SUP-lauta tarkoitettu esimerkiksi, rauhaisaan melomiseen tyynellä järvellä, pitkien matkojen vauhdikkaaseen melomiseen vai extreme-tyyliseen koskilaskuun tai surffailuun. On myös hyvä ottaa huomioon, tuleeko SUP-lauta yhteiseen vai omaan käyttöön. Yhteiseen käyttöön tulevat laudat suositellaan olevan edullisia, vaihtelevan käytön takia.

Valitse haluatko edullisemman ja helpommin kuljetettavan ilmatäytteisen, vai laadukkaamman ja jäykemmän kovarunkoisen SUP-laudan. Ilmatäytteinen lauta on sopiva, jos lajia meinaa harrastaa vain pari kertaa vuodessa, tai säilytystilat ovat vähissä.

SUP-laudan leveys on hyvä ottaa huomioon, jos epäilet tasapainoasi. Leveämmällä laudalla on veden päällä pysyminen helpompaa. Leveämpi lauta kulkee kuitenkin hitaammin eteenpäin. Jos aikomuksesi on kulkea SUP-laudalla pidempiä matkoja, voi kapeampi malli sopia paremmin.

Tarkista laudan tuotetiedoista, että laudan kantoraja on tarpeeksi suuri painollesi. Suosittelemme valitsemaan laudan, jossa on maksimikantavuuteen vielä matkaa, parhaan mahdollisen kokemuksen saamiseksi.

Kun sopiva SUP-lauta on löytynyt, tarkista vielä tuotetiedoista, että tuote sisältää kaikki tarvittavat lisävarusteet.

SUP-laudat Preeco:lta

Preeco:n verkkokauppa sisältää edullisia ja laadukkaita SUP-lautoja. Laajasta valikoimasta löydät jokaiseen tarkoitukseen sopivan laudan. Lautojen lisäksi tarjoamme myös lisävarusteita, kuten meloja, melan kiinnittimiä, penkkejä ja paljon muuta.

Verkkokauppamme tarjoavat maksutavat ovat erittäin monipuoliset ja joustavat. Voit maksaa SUP-laudan esimerkiksi pankin kautta, maksukortilla tai mobiililaskulla. Tarjoamme myös mahdollisuuden ostaa SUP-laudat Preeco-tilillä tai -laskulla.

Kaikissa laudoissamme on 14 vuorokauden palautusoikeus. On kuitenkin huomioitava, että mahdollisen palautuksen yhteydessä laudan on oltava alkuperäisessä kunnossa. Jos tarvitset lisää tietoa laudan valitsemisessa, ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Asiakaspalvelu palvelee arkipäivinä kello 9:00 – 17:00. Asiakaspalvelu tiedot löydät sivun ylä- ja alalaidasta.