Toimitus alk. 0€

30 päivän palautusoikeus

Halvat hinnat

Maksa tuotteet vasta toimituksen jälkeen laskulla

Pergolat

Tuotteita yhteensä 10 kpl.

Näytetään 1-10 yht. 10 tuotteesta

Aktiiviset suodattimet

Pergola Ideat: Tyylikkäät Ratkaisut Puutarhaan

PergolaPergola on monikäyttöinen rakennelma, joka luo lisää viihtyvyyttä ja suojaa kotipihallesi. Se on yksinkertainen tapa muuttaa terassi tai puutarhanurkkaus huoneenomaiseksi tilaksi, jossa voit nauttia ulkoilmasta suojassa auringolta ja katseilta. Pergolan rakenteelliset palkit ja tukipylväät tukevat kasvien, kuten köynnöskasvien, kasvua ja luovat näin vehreän ja elävän tilan.

Rakennelma voi toimia myös tilanjakajana, erottaen puutarhan eri osa-alueet toisistaan. Se tarjoaa erinomaisen pohjan ulkokalusteille, luoden täydellisen paikan ruokailuun ja rentoutumiseen. Pergolan katolla voidaan käyttää lautoja tai kangaskatetta, joka suojaa sään vaihteluilta, kuten kuumalta auringonpaisteelta tai sateelta. Näin pergola varmistaa, että puutarhan kauneudesta voi nauttia mukavasti ja käytännöllisesti.

Olitpa kiinnostunut pergolan rakentamisesta itse tai valmiin pergolan hankkimisesta, vaihtoehdot ovat laajat. Modernit juoksupergolat, perinteiset katokset tai tilaa rajaavat rakenteet – löydät varmasti ratkaisun, joka vastaa toiveitasi ja tarpeitasi sekä sopii kotisi ulkoalueen ilmeeseen.

Pergolan suunnittelu ja valmistelu

pergola rakentaminenHyvin suunniteltu ja huolellisesti valmisteltu pergola luo viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta pihallesi. Pergolan rakentamiseen käytetään erilaisia materiaaleja ja katto voi olla katettu tai avoin. Seuraavissa osioissa käydään läpi keskeiset suunnittelun ja valmistelun vaiheet.

Sijainnin valinta

Valitessasi pergolan paikkaa, ota huomioon tonttisi muoto ja koko sekä se, kuinka pergola toimii osana ympäröivää tilaa. Pergola voi toimia yhdistäjänä eri tilojen, kuten terassin ja puutarhan välillä. Ota huomioon myös, kuinka hyvin sijainti suojaa viimalta ja mahdollisesti toimii kasvien, kuten kiipeilevien köynnöskasvien, tukena. Tarkista, tarvitaanko pergolalle rakennuslupa omassa kunnassasi, sillä luvan tarve voi vaihdella ja usein pergolan rakentamiseen lupa vaaditaan.

Materiaalien ja työkalujen hankinta

harmaa pergolaValitse materiaalit, jotka vastaavat käyttötarkoitusta ja kestävät paikallisia sääolosuhteita. Yleensä pergolaan käytetään kestävää puuta, kuten painekyllästettyä puuta tai kestopuuta. Tarvitset myös perustyökaluja kuten sahan, vasaran, mittanauhan ja tason. Lisäksi, tarvittavien kiinnikkeiden ja ruuvien hankinta on tärkeää. Ennen rakennusprojektin aloittamista varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat tarvikkeet ja työkalut.

Muotoilu ja mitoitus

Pergolan muotoilu ja mitoitus vaikuttavat paitsi lopputuloksen ulkonäköön, myös sen toiminnallisuuteen. Mieti, kuinka pergolan tulisi istua ympäristöönsä ja millaisia toimintoja haluat sen palvelevan. Pergolan leveyden, syvyyden ja korkeuden suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon valintasi kasveille ja niiden kasvutilalle. Jos pergola ei ole kiinni rakennuksessa, varmista, että sen rakenne on riittävän vahva seisomaan yksinään. Mitatessa pergolaa, varmista, että mittaat kaksi kertaa ja leikkaat kerran, jotta vältät virheet ja materiaalihukkaa.

Pergolan rakentaminen

Pergolan rakentaminen terassille tai puutarhaan luo viihtyisän tilan ja tuo luonnon lähemmäs. Rakentaminen alkaa perustuksista, jonka jälkeen pystytetään tukirakenteet ja kattorakenteet. Viimeistelyssä huomioidaan myös ylläpito.

Perustusten rakentaminen

Pergolan rakentamisen ensimmäinen vaihe on perustusten tekeminen, jotka tukevoittavat rakennetta ja varmistavat sen kestävyyden. Maanvarainen terassi toimii erinomaisena pohjana pergolalle. Kannattaa myös tarkistaa, tarvitseeko rakentamiseen erillisen rakennusluvan.

 1. Valitse sijainti: Mieti, mihin pergola sijoitetaan ja miten se palvelee parhaiten käyttötarkoitusta.

 2. Kaivuutyöt: Merkitse paikat pylväille ja kaiva maahan kuoppia.

 3. Pylväsjalat: Aseta tarvittavat tukielementit ja valetut pylväsjalat.

Pystytys ja kattorakenteet

Kun perusta on valmis, seuraava vaihe on pystyttää pergolan runko. Tukipylväiden tulisi olla tukevasti kiinni perustuksessa, ja niiden on oltava suorassa.

 • Pystytys:

  1. Pystytä pylväät ja varmista, että ne ovat keskenään linjassa ja vaakasuorassa.

  2. Kiinnitä palkit ja poikkipuut pylväisiin luomaan pergolan runko.

 • Kattorakenteet:

  1. Päätä haluatko katettun tai avonaisen katon.

  2. Asenna kattorakenteet ja niiden kiinnikkeet.

Viimeistely ja ylläpito

Pergolan viimeistelyssä kiinnität pientarvikkeita ja viherrakennetta, mikäli haluat luoda kasvuston tueksi kattoon tai seinille kiipeäviä kasveja. Huolehdi myös säännöllisestä ylläpidosta.

 • Viimeistely:

  1. Käsittely maalilla tai puunsuojalla suojaa puurakenteita.

  2. Kiinnitä koukkuja tai tankoja kasveja tai valoja varten.

 • Ylläpito:

  1. Tarkista ja kiristä liitokset tarvittaessa.

  2. Pidä puuosat puhtaina ja hoidettuina, jotta pergola säilyy kauniina pitkään.

Usein Kysytyt Kysymykset

Pergolat ja niiden huolto, rakennuslupien tarve, materiaalivalinnat ja rakenteiden eroavaisuudet ovat keskeisiä asioita, jotka sinun on tiedettävä pergolaa suunnitellessasi ja rakentaessasi. Tässä osiossa käydään läpi usein kysyttyjä kysymyksiä, jotka auttavat sinua valmistautumaan pergolan rakentamiseen.

Millaista huoltoa pergola vaatii pitkäikäisyyden varmistamiseksi?

Pergolan huolto riippuu käytetystä materiaalista. Puinen pergola vaatii säännöllistä suojausta lahoamiselta, homeelta ja tuholaisilta. Suojakäsittely ja puun kunnon tarkastus tulisi suorittaa vuosittain.

Mitä lupia voi tarvita pergolan rakentamiseen Suomessa?

Suomessa pergolan rakentaminen voi vaatia toimenpideluvan tai rakennusluvan kunnasta riippuen. Pienet rakennelmat saattavat olla luvanvaraisia, joten on tärkeää tarkistaa asia etukäteen paikallisesta rakennusvalvonnasta.

Kuinka valita paras puulaji ulkona sijaitsevaan pergolaan?

Ulkokäyttöön soveltuvan pergolan puulajin tulee olla säänkestävää ja lahoamista kestävää. Kestopuuta, lehtikuusta tai setripuuta suositellaan usein niiden luonnollisen säänkestävyyden ja kestävän rakenteen vuoksi.

Miten pergolan rakentaminen eroaa katon rakentamisesta?

Pergolan rakentaminen on yksinkertaisempaa, ja se koostuu pääasiassa pystytolpista sekä vaakasuuntaisista parruista tai ritilästä, jotka eivät tarjoa täyttä suojaa sateelta. Katon rakentaminen vaatii monimutkaisempaa rakennetta, eristystä ja tiivistä katemateriaalia.

Miten suojata pergola sääolosuhteilta?

Pergolan suojaus sääolosuhteilta voidaan toteuttaa säänkestävillä maaleilla, lakoilla tai muilla puunsuoja-aineilla. Lisäksi voit lisätä katon tai liikuteltavan markiisin tarjoamaan lisäsuojaa.

Mikä on kustannustehokas tapa rakentaa pergola?

Kustannustehokkaan pergolan rakennat valitsemalla edullisia, mutta kestäviä materiaaleja ja suorittaen mahdollisuuksien mukaan rakennustyöt itse. Rakennuspalveluiden käyttäminen lisää kustannuksia, joten huolellinen suunnittelu ja tarjousten pyytäminen useista lähteistä auttavat pitämään budjetin kurissa.